Cookies op fireplace-haarden.nl

Fireplace is wettelijk verplicht om u toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en u te informeren over het gebruik daarvan op de site. 

Fireplace gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden:

  • het optimaliseren van de website
  • de integratie van social media
  • het verzamelen en analyseren van statistieken

Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen via Fireplace, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.

Volg Fireplace op Facebook
Volg Fireplace op Twitter
Volg Fireplace op Google +
Volg Fireplace op Pinterest
Volg Fireplace op Youtube
Zoeken
Laan van Everswaard 59, 4617 LH Bergen op Zoom
Tel. 0164 - 261 909   info@fireplace-haarden.nl
Openingstijden: Vandaag geopend 08.30 - 17.30 uur
Tweede Paasdag zijn wij gesloten
17 November 2015

Bladeren vallen van de bomen, er waait een gure wind en de dikke truien komen weer tevoorschijn. Kortom: de houtkachel kan weer aan. Het zachte herfstweer gaat langzaam plaats maken voor het echte winterweer.

Het aansteken van de houtkachel ziet er altijd heel makkelijk uit. Vaak steekt men de kachel aan met behulp van een stapel kranten en blokken hout. Dit is een hele milieuonvriendelijke manier van stoken. U verbruikt hiermee onnodig veel hout, niet al het hout verbrandt en u creëert vieze rook. Hiermee vervuild u het milieu en veroorzaakt u stankoverlast bij uw buren.

 

Stoken op de Zwitserse manier

In Zwitserland is er onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, ook bekend als de ‘omgekeerde methode’.

 

Zwitsers stoken, hoe doe ik dat dan?

De Zwitserse manier van stoken kunt u het beste vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden. In het stappenplan hieronder leggen wij u uit hoe u uw kachel op de Zwitserse manier kunt aansteken. Het is altijd van belang dat – voordat u de kachel aansteekt – de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig open hebt staan.

 

  1. 1. Vul de bodem met hout – om te beginnen vult u de boven van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken. 
  2. 2. De opbouw - bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maakt dat een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is.  Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.
  3. 3. Aanmaken – steek altijd voorzichtig het aanmaakblokje aan. Gebruik hiervoor een lange aansteker of lange lucifers.
  4. 4. Brandende kachel – de kachel brandt. Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer. 

 

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Als de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd de kachel weer bij te vullen. Zet voor het bijvullen, de afvoer in de meest gunstigste stand. Open daarna voorzichtig de deur van uw houtkachel. Doe dit echt voorzichtig! Het as in uw kachel kunt u eventueel met een asschaper naar achteren schuiven. Vul de kachel vervolgens bij met nieuw hout. Leg de blokken hout voorin de houtkachel en niet helemaal in het smeulende as. Op deze manier zullen de nieuwe houtblokken rustiger branden.

 

Contura 556G Style Connect